Sõjast kirjutanud Imbi Paju: ma leidsin narvakatega ühise keele!

8.05.2023

Narvas 9. mail ajalookonverentsil esinev kirjanik ja režissöör Imbi Paju tunnistab, et tal endal oli Narva suhtes palju eelarvamusi ja ta lausa kartis sinna minna, kuid praegu ta esineb Ida-Virumaal regulaarselt ja saab positiivse kogemuse osaliseks.

„See oli hulga aastaid tagasi kui Narva raamatukogu venekeelne osakond kutsus mind esinema ja tutvustama raamatut „Tõrjutud mälestused“, mis just ilmus vene keeles. Nad kutsusid mind esinema 10. mail. Ma vaatasin õhtul uudiseid ja nägin punaseid lippe ja inimesi, kes marssisid sõduri vormis. Mul tekkis täiesti paanika, ma helistasin raamatukogu juhatajale ja ütlesin, et ma ei tule,“ meenutab Paju.

Ta tunnistab, et raamatukogu juhataja veenis ta ümber ja ta ikkagi läks 10. mail Narva esinema, kuigi kartused olid suured.

„Mis juhtus oli see, et saalis oli 40 inimest, kõik olid venekeelsed, üks mees ja 39 naist. Nad olid lugenud minu raamatut, seal oli marilasi, ingerlasi, juute, ukrainlasi, ja kõik nad tahtsid rääkida. Minu raamat puudutas neid, sest ma ei kirjutanud üksnes eestlastest, ma kirjutasin üldiselt, avasin kurjuse käekirja, süsteemi. Ja ma pean ütlema, et mul oli nii liigutav kohtumine!“ tunnistab Paju.

Kirjaniku sõnul isiklik kogemus, mida ta sai suheldes inimestega vahetult, erines oluliselt meediapildist, mida ta sai televiirorist.

„Pärast ma olen käinud ka Sillamäel koolis ja küüditamise aastapäeva aruteluüritusel Narvas. Ma olen alati leidnud väga hea kontakti noortega. See oleneb millest ma räägin, kas ma räägin ideoloogiast või väärtustest. Mul esialgu oli hirm Narva suhtes, aga siis ma nägin, et seal on ka venekeelseid inimesi, kes teavad, milline see süsteem oli, kuidas stalinism inimestega manipuleeris. Ja siis me leidsime ühise keele“ kinnitab Paju.

Haridus- ja noorteühing Avatud Vabariik korraldab Narva kolledžis 9. mail kell 12 Euroopa päevale pühendatud avaliku konverentsi „Ajalugu, mis ühendab“. Lähiajaloo mõistmisest ja koolis õpetamisest räägivad ajaloolane ja linnapea Katri Raik, kirjanik ja filmirežissöör Imbi Paju, Narva uute riigigümnaasiumide direktorid Teivi Gabriel ja Irene Käosaar ning ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Pavel Naidjonov.

Konverentsi toetavad TÜ Narva Kolledž ja Aktiivsete Kodanike Fond, Euroopa Majanduspiirkonna (EMP) toetuste arvel 2014–2021 rahastusperioodil, mida rahastavad Island, Liechtenstein ja Norra.